Findeks Akademi
Kredi Notunun Hayatımızı Etkileyen Faktörleri Nelerdir?
Paramı Yönetebiliyorum online eğitim serisinde Sayın Fatih Görünü tarafından hazırlanan röportajdaki soruları yanıtlayan Kredi Kayıt Bürosu ve Findeks İş Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Koray Kaya, kredi notunun hayatımıza olan etkilerinden bahsetmişti. Bu yazımızda kredi notunun hayatımızı etkileyen faktörlerini detaylı bir şekilde inceliyoruz.

Kredi notu tüm gelişmiş piyasalarda ve ekonomilerde bir kişi ya da bir firmanın risk derecelendirmesi gibi yorumlanıyor ve kullanılıyor. Kredi notları istatistiksel yöntemlerle hesaplanıyor ve bu puanlamaya göre kişilerin 12 ay içerisinde kredilerinde sorunlu hale gelip gelmeyeceği matematiksel olarak ifade ediliyor. 

Türkiye’de Kredi Kayıt Bürosu’nda kullanılan kredi notu skalasında en riskli skoru 1 temsil ederken, en az riskli skoru ise 1900 temsil ediyor. 

Kredi notunun hesaplanmamasının da bazı sebepleri bulunuyor. Yeni bir kredi tarihçesine sahip olmak bu sebepler arasında ilk sırada yer alıyor. Hakkınızda yeterli istatistiksel bilginin toplanamaması daha önce kredili ürün kullanmamanızla da ilişkili olabiliyor. Ayrıca mevcutta ödemediğiniz takibe düşmüş sorunlu krediler olması da puanınızı etkiliyor. 

Kredi notu sadece kredi alırken değil birçok alanda karşımıza çıkabiliyor. İş başvurularında da sorgulanabilen kredi notları özellikle bankalara yapılan iş başvurularında daha fazla sorgulanabiliyor. Belirli periyotlarla kredi notunuza, risk raporunuza mutlaka bakılıyor. 

Örneğin, bir cep telefonu alırken sizin kredi notunuz sorgulanabiliyor. Farklı operatörler telefonları size sunarken arka tarafta kendi skorlama tekniklerini geliştiriyor ve çalıştırıyorlar. Burada parametre olarak Findeks Kredi Notu’ndan destek alınıyor. 

Ev kiralamak istediğiniz zaman ev sahibiniz kredi notunuzu sorabiliyor, araç kiralayacağınız zaman araç kiralama şirketleri kredi notunuzu öğrenmek isteyebiliyor. Taksitli bir alışveriş yapılacağı zaman da kredi notu değerlendiriliyor. Güvene dayalı bir işin içerisine girilecekse ilerleyen süreçlerde her türlü ortamda kredi skorları sorgulanabiliyor. 

Farklı bir kişinin kredi skorunun sorgulanması için o kişinin onayı gerekiyor. Yani herkesin kredi notunu görebilme imkânı bulunmuyor. İlerleyen süreçlerde ise kredi notunun hayatımızın farklı alanlarına da giriş yapılacağı söyleniyor. Bu konuda daha önce çalışmalara başlamış ülkelerin durumuna bakıldığı zaman bu durum net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu sebeple, kişilerin kredi notlarını düzenli olarak takip etmeleri ve takip ederken eğer kredi notu düşüyorsa notlarını ne şekilde yükseltebileceklerini öğrenmeleri gerekiyor. 

Her kişinin kredi notu farklı parametrelere göre belirleniyor. Kredi notunun neden düştüğü ya da nasıl yükseltilebileceği konusunda destek almak için kullanıcılar, Findeks Not Danışmanım hizmetinden yararlanabiliyor. Belirli bir ücret karşılığında kredi notunuzla ilgili danışmanlık hizmeti alabiliyorsunuz. Danışmanlık alarak ileriye yönelik, ileri yatırım olarak kredi notlarınızı yüksek tutmanızda fayda var. 

Findeks Kredi Notu, aşağıdaki faktörlere göre hesaplanıyor:

- Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları (Kredi Notunun %45’ini oluşturur)
- Mevcut Hesap ve Borç Durumu (Kredi Notunun %32’sini oluşturur)
- Yeni Kredili Ürün Açılışları (Kredi Notunun %5’ini oluşturur)
- Kredi Kullanım Yoğunluğu (Kredi Notunun %18’ini oluşturur)

Kredi notunun ödemelerinizi 1 gün geciktirseniz bile düşeceğini asla unutmamalısınız. Ödemenizi geciktirdiğiniz zaman bankalar Kredi Kayıt Bürosu’na gecikme bildiriminde bulunuyor. Gecikme bildirimi gittiği andan itibaren kredi notunuz olumsuz yönde etkilenmeye başlıyor. 

Hayatımızın her alanında karşılaşabileceğimiz kredi notunun hangi faktörlere göre olumlu etkilendiğini öğrenmek isterseniz bir sonraki yazımız olan kredi notunu olumlu etkileyen faktörler yazımıza göz atabilir ve bu konuda çeşitli ipuçları elde edebilirsiniz.

Bu içerik sizin için faydalı oldu mu?   
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.
Merhaba, ben Bilgiç.

Bilgi almak istediğiniz konular için size yardımcı olabilir miyim?

EvetHayır

Bilgiç